Pierwsze półrocze roku szkolnego 2021/2022 przedszkolakom z grupy 0e minęło bardzo pracowicie. W tym czasie, podczas zajęć z serii
„Kuchcikowo”, nasze maluchy zmieniały się w prawdziwych kucharzy.
Prawidłowe żywienie ma wielki wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, którego organizm intensywnie się rozwija. W domu jak i w przedszkolu dbamy o to,
aby posiłki podawane dzieciom były zdrowe i smaczne. Przykładamy wielką wagę do wyglądu oraz sposobu podawania potraw, aby zachęcić do
jedzenia nawet „niejadka”.
Warsztaty kulinarne stanowią doskonałe urozmaicenie zajęć i uzupełnienie wiedzy dzieci.
Przedszkolaki, przygotowując różne smakołyki, mogą rozwijać swoje praktyczne, kulinarne umiejętności oraz poznawać nowe tradycje. Jest to czas na
brudzenie rączek, wąchanie przypraw i testowanie nowych smaków. Dzięki ćwiczeniom manualnym, takim jak krojenie, wygniatanie,
obieranie mieszanie czy smarowanie usprawniamy motorykę małą. Dzieci także kształcą umiejętność współpracy w grupie,
czerpią radość z przygotowywania wspólnych posiłków, a satysfakcja z własnoręcznie zrobionych potraw, sprawia im wiele
radości i zachęca do smakowania. To pyszna zabawa, która pozwala nabyć wiele nowych doświadczeń i doskonalić samodzielność dzieci.
W pierwszym półroczu przygotowaliśmy mnóstwo pyszności! Swoją przygodę z gotowaniem zaczęliśmy od pełnej witamin sałatki owocowej.
Oczekując Świąt Bożego Narodzenia, wykonaliśmy pierniczki, które dzieci dekorowały według własnego pomysłu. Kolejnym wyzwaniem
kulinarnym maluchów były gofry z okazji dnia „Kubusia Puchatka”, do których głównym dodatkiem był oczywiście ulubiony przysmak misia
- miodek. Gofry wyszły znakomite! Było słodko, smacznie i zdrowo.
Zabawa w małych kucharzy tak nam się spodobała, że postanowiliśmy jej nie przerywać i kontynuować w drugim półroczu. Na pewno pochwalimy się osiągnięciami!
Do zobaczenia!
|